Gootsteen ontstoppen in 4 stappen

Lees hieronder wat je echt moet doen om gootsteen ontstoppen in 4 stappen tot een succes te maken. Meestal zit het vuil in de sifon en is gootsteen ontstoppen een kwestie van de sifon schoonmaken. Klik op de links hieronder om de stappen te volgen:

  1. Toegang tot de sifon krijgen
  2. Sifon losmaken
  3. Sifon schoonmaken
  4. Sifon terugplaatsen

Sifon schoonmaken

Uiteindelijk komt gootsteen ontstoppen neer op sifon schoonmaken. Alle haren en ander vuil dat door de wasbak wordt gespoeld hoopt zich op in de sifon. Hierdoor ontstaat een verstopping in de leiding en kan het water niet meer weglopen. Wil je de sifon schoonmaken? Volg dan onderstaande stappen. Dit stappenplan kan gebruikt worden om de sifon van de gootsteen in de keuken of badkamer schoon te maken, maar ook de sifon van douche en het bad. Lees hieronder meer over ingebouwde sifons.

Stap 1: Toegang tot de sifon krijgen

Bij de meeste wastafels hangt de sifon gewoon onder de wastafel zelf. In de keuken moet je vaak even het keukenkastje opendoen of lades verwijderen om toegang te krijgen tot de sifon.

toegang tot de sifon krijgen

Toegang tot de sifon krijgen

Een sifon is gemakkelijk te herkennen aan zijn vorm (net als een slurf). Het is een afzonderlijk stukje leiding met twee bochten en dient als stankafsluiter en om het vuil op te vangen.

Ingebouwde sifon

Bij een gootsteen met ingebouwde sifon en bij een douche en bad is het soms lastiger om toegang te krijgen tot de sifon, aangezien deze achter de muur verstopt zit. Afhankelijk van het type afvoerplug / putje kun je deze openmaken en kijken of de verstopping daar al te verwijderen is. In veel gevallen zitten er haren opgehoopt onder het putje en kun je die gemakkelijk verwijderen. Mocht de verstopping dieper in de afvoer zitten, dan kan er nog een ontstoppingsveer worden ingezet om de verstopping los te prikken.

Stap 2: Sifon losmaken

Let op: zet eerst een emmer onder de sifon om het water dat er in zit op te vangen.
Alvorens je begint is het handig om te kijken hoe de sifon is gemonteerd. Als je dit doet kun je straks de sifon ook weer goed terugplaatsen. Draai vervolgens de wartels los zodat de sifon loskomt en je deze ertussen uit kunt halen. Meestal kun je dit met je handen doen. Zo niet, dan kun je vaak een moersleutel gebruiken.

sifon losmaken

Sifon losmaken

Bij sommige sifons, zoals designsifons kan het nog wel eens ingewikkeld zijn om de sifon los te koppelen. Je kunt altijd de fabrikant bellen om te vragen hoe dit moet of onze loodgieter in Utrecht bellen of langs laten komen.

Stap 3: Sifon schoonmaken

Dit is de meest vervelende stap: de sifon schoonmaken. Meestal is dit een vies klusje, dus gebruik indien gewenst keukenhandschoenen. Zorg er voor dat al het vuil verwijderd wordt en gooi het in een vuilniszak.

sifon schoonmaken

Sifon schoonmaken

Maak de onderdelen verder schoon. Neem hier ook het afvoerputje zelf mee. Dit kan met een schuursponsje, wat Dreft en heet water.

Stap 4: Sifon terugplaatsen

Het is belangrijk dat de sifon goed teruggeplaatst wordt. Wordt de sifon niet goed aangesloten dan kan er lekkage ontstaan. Dan is de verstopping opgelost, maar is er een nieuw probleem bijgekomen. Plaats de sifon terug zoals deze ook zat aangesloten en controleer of er geen lek is ontstaan door de kraan even open te draaien.

sifon terugplaatsen

Sifon terugplaatsen


Gootsteen ontstoppen is een feit. Je hebt het gedaan. Mocht het niet gelukt zijn, dan kun je ons uiteraard altijd bellen.

Kosten gootsteen ontstoppen

Heb je een schroevendraaier en een ontstoppingsveer in huis, dan kost het gootsteen ontstoppen je alleen wat tijd en moeite. In de meeste gevallen zijn de kosten voor gootsteen ontstoppen dus minimaal. Mocht de verstopping wel verder in de leiding zitten en je kunt het zelf niet verhelpen, dan zul je een loodgieter in moeten schakelen. De kosten voor een loodgieter lopen zijn afhankelijk van een aantal zaken:

  • Hoe diep zit de verstopping?
  • Welk gereedschap is nodig om de blokkade op te heffen?
  • Hoeveel tijd kost het gootsteen ontstoppen?
  • Moet de muur/vloer opengebroken worden?
  • Welk materiaal is nodig ter reparatie?

Uiteraard overleggen wij als loodgieter altijd welke werkzaamheden wij adviseren uit te voeren en gaan nooit over op het uitvoeren ervan zonder jouw toestemming. Je krijgt een heldere inschatting van de kosten en tijdens ons werk houden wij je altijd op de hoogte, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Gootsteen ontstoppen soda

Indien de verstopping dieper zit of je hebt geen zin om de sifon schoon te maken, kun je nog proberen om een mengsel van soda en heet water door de gootsteen te laten lopen. Laat dit een paar uur zijn werk doen en spoel de afvoer dan na met heet water.

Gootsteen ontstoppen veer

Zoals eerder gezegd kan een ontstoppingsveer ook helpen. Deze veer is zo flexibel dat je ermee tot voorbij de sifon kunt reiken. Op die manier kun je vastzittend vuil loshalen en eruit halen of wegspoelen. Hiermee heb je wel kans dat het vuil niet volledig verwijderd wordt en het dieper in de leiding weer vast komt te zitten.

Gootsteen laten ontstoppen door loodgieter

Heb je aan bovenstaande niets en wil je gewoon simpelweg iemand laten komen om je probleem op te lossen? Bel ons gerust. Wij zijn altijd in de buurt en zullen binnen no time je gootsteen ontstoppen. Bel gerust 030 - 200 35 62 of vul ons contactformulier indien er geen spoed achter zit. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

december 30, 2020
« Terug naar pagina overzicht